
Idag lämnade MMT för Sverige in ett remissvar till Finansdepartementet om förslagen till förändringar av det finanspolitiska ramverket.
Det var i oktober som en politisk uppgörelse om ett balansmål för de offentliga finanserna presenterades av företrädare för sex riksdagspartier (S, SD, M, C, KD och L), som alla varit representerade i den parlamentariska kommitté som haft till uppdrag att se över det finanspolitiska ramverket. Kommitténs förslag (dess betänkande hittar man här) har varit ute på remiss, och MMT för Sverige yttrar sig nu över förslagen. Vårt remissyttrande finns här:
Remissvar från dem som särskilt ombetts att svara på remissen (myndigheter, lärosäten och andra organisationer) hittar man här.
I vårt remissvar avstyrker vi förslaget till balansmål för offentlig sektor, som de nämnda sex riksdagspartierna ställt sig bakom. Därutöver yrkar vi att en ny parlamentarisk utredning ska tillsättas med uppdrag att ta fram mål för den makroekonomiska politiken som är förankrade i den reala ekonomin, och som tar sin utgångspunkt i förhållanden såsom arbetslösheten, resursutnyttjandet och inflationen.
Förslagen till förändringar av det finanspolitiska ramverket utgår från det felaktiga grundantagandet att statens pengar kommer från privat sektor i form av skatter eller lån. Men staten är utgivare av sina egna betalningsmedel: svenska kronor. I själva verket kommer statens pengar därför från staten.
Det felaktiga grundantagandet leder till en rad felslut i det remitterade betänkandet. Det leder också till att förslagen som lämnas är alltför bristfälliga för att ligga till grund för beslut om den ekonomiska politiken.
Vi har inte råd med att finanspolitiken utgår från felaktiga antaganden i en tid av säkerhetspolitisk oro, allt snabbare klimatförändringar och en teknikutveckling som raskt ändrar förutsättningarna för industri och näringsliv. Det är hög tid att utforma en ekonomisk politik som utgår från hur statens finanser faktiskt fungerar.
Ju längre en kursändring dröjer, desto allvarligare konsekvenser kommer det att få för samhällsbygget, varnar vi i remissvaret.
Comments