Idag den 4 november lämnar Erik Arnell, Johannes Borgström och professor Peo Hansen, alla från MMT för Sverige, slutreplik på Di debatt till seniora ekonomen vid Swedbank Jesper Hansson.
Den moderna penningteorins (MMT) grundtes, att staten inte står inför finansiella begränsningar i sin egen valuta, har lett till ett fokus på just hur staten och realekonomin samspelar, skriver Erik Arnell, Johannes Borgström och Peo Hansen.
Finanspolitiken borde ”baseras på realekonomin genom att analysera vilka reala resurser som finns tillgängliga och investera eller hushålla där det finns kapacitetsbrister, i stället för att begränsas av en godtyckligt bestämd mängd svenska kronor”, fortsätter de.
På så vis besvarar författarna till slutrepliken Jesper Hanssons fråga om MMT-anhängarna någonsin tänkt på hur den reala ekonomin fungerar.
I sin replik uttrycker Jesper Hansson också oro för ökad inflation om staten “ger ut mycket nya pengar” i stället för att finansiera sina utgifter med skatter eller lån.
Jesper Hanssons utgångspunkt, att staten har olika finansieringskällor, är felaktig, förklarar slutreplikens tre författare, och skriver:
”Men som vi beskriver i vår rapport “Sverige – en självfinansierande stat” så finansierar staten alltid sina utgifter på samma sätt – genom att öka saldon på konton och därmed ge ut nya pengar. Till skillnad från Hanssons Swedbank kan inte staten få slut på betalningsmedel, och den behöver därför inte finansieras av någon annan.”
Comentários